Η Επίδαυρος είναι ιστορική πόλη του Νομού Αργολίδας και βρίσκεται 12 χλμ από την κωμόπολη της Παλαιάς Επιδαύρου. Είναι κτισμένη στους πρόποδες των ορέων Αραχναίο, Κορυφαίο και Τίθιο, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε ο Ασκληπιός. Η λατρεία του ξεκίνησε εκεί για πρώτη φορά τον 6ο π.Χ. αιώνα. Η στρατηγική της θέση, αλλά, κυρίως, το Ασκληπιείο της, συντέλεσαν, ώστε η πόλη να γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη. Οι κάτοικοί της ασχολούνταν κυρίως με τη ναυτιλία. Ο πρώτος οικισμός της ανήκει στην προϊστορική εποχή.

Από όλα τα αρχαία θέατρα το θέατρο της Επιδαύρου είναι το ωραιότεροκαι το καλύτερα διατηρημένο. Χτίστηκε σε μια χαράδρα, το 340 π.Χ., από τον αργείο αρχιτέκτονα Πολύκλειτο το Νεότερο, σύμφωνα με τον Παυσανία.

Προορισμένο για τη διασκέδαση των ασθενών έχει χωρητικότητα 13.000 θεατών. Η θαυμάσια ακουστική του, αλλά και η πολύ καλή κατάσταση στην οποία διατηρείται, δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία του διεθνούς φεστιβάλ Επιδαύρου. Στην Επίδαυρο έχει εμφανιστεί εκτός από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηθοποιούς όπως ο Αλέξης Μινωτής, η Κατίνα Παξινού, η Άννα Συνοδινού, κ.ά. και η διάσημη Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας.

Στην Επίδαυρο έγιναν κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης και δύο εθνοσυνελεύσεις. Η πρώτη στις 20 Δεκεμβρίου 1821 που διακήρυξε την ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους και η δεύτερη τον Μάρτιο του 1826.

Επισκεφθείτε: http://www.epidavros.gr