Η Πάτρα είναι η πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας και το μεγαλύτερο αστικό κέντρο και λιμάνι της Πελοποννήσου. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χιλιετιών της ιστορίας της και ειδικότερα κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, η Πάτρα αποτέλεσε κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου, ενώ σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση είναι ο τόπος του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα.

Αποκαλείται Πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση, καθώς είναι διεθνές εμπορικό κέντρο, μεγάλο λιμάνι και κομβικό σημείο για το εμπόριο και την επικοινωνία με την Ιταλία και κατ’ επέκταση με την Ευρώπη. Η υπερσύγχρονη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», που κατασκευάστηκε το 2004, συνδέει το προάστιο της Πάτρας Ρίο με το Αντίρριο, ενώνοντας την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα.

Το εντυπωσιακότερο αρχιτεκτονικό στολίδι της πόλης είναι το θέατρο «Απόλλων», που κατασκευάστηκε το 1872 σε σχέδια του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Είναι μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και αποτελεί το παλαιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεότερων χρόνων. Το θέατρο Απόλλων αποτελεί την κεντρική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας από την ίδρυσή του το 1988. Η πόλη πρόσφατα απέκτησε και το υπερσύγχρονο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου φιλοξενείται η ιστορία της Πάτρας μέσα απο 1300 εκθέματα, τα οποία ξεδιπλώνουν και αποτυπώνουν όλους τους τομείς του ανθρώπινου βίου. Η πόλη έχει να επιδείξει σημαντική πολιτιστική ζωή. Ξεχωρίζει το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας και περίφημο Πατρινό καρναβάλι.